‘Hoeveelheid weggegooid voedsel nog vaak onderschat’

Ondanks de vele overheidsinitiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, gooien consumenten nog steeds enorm veel voedingsmiddelen weg die nog prima gegeten zouden kunnen worden.
“Mensen kennen de cijfers en het probleem, maar denken over het algemeen

Is suiker echt een killer? Misverstanden over suiker opgehelderd

Suiker is geen gif, het gebruik is niet verslavend en we kunnen er zelf veel aan doen om er minder van binnen te krijgen. Hoogleraren Rob Markus en Fred Brouns, gespecialiseerd in de werking van

‘Handvol noten verlaagt kans op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes’

Mensen die 20 gram noten per dag eten hebben 30 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan mensen die geen noten eten. Daarbij hebben ze 15 procent minder kans op kanker en 22 procent

Diëtist wel in BIG, niet in BIG register

N.a.v. onduidelijkheid over de wet BIG geven we graag een uitleg.
De wet BIG is de wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Het doel van de Wet BIG is het bewaken van de kwaliteit

25-jarig jubileum interview met de voorzitter Willy Gilbert

27 september 2016
De Diëtisten Coöperatie Nederland viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Het FrieslandCampina Institute sprak voorzitter Willy Gilbert – Peek over haar trots op het diëtistenvak en de DCN.

‘Omdat een goed voedingsadvies een specialist

Diëtist wel in BIG, niet in BIG register

N.a.v. onduidelijkheid over de wet BIG geven we graag een uitleg.
De wet BIG is de wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Het doel van de Wet BIG is het bewaken van de kwaliteit

Reactie Diëtisten Coöperatie Nederland op ’the Green Happiness’

Mensen raken in de war van wat voedingsgoeroes beweren. Als diëtisten merken wij dat dagelijks in onze spreekuren. Wij zijn er om mensen te helpen met hun voeding. Wij vertalen wetenschappelijke inzichten naar praktische adviezen

Supermarkt PLUS categoriseert frisdranken op calorieën

Supermarkt PLUS plaatst in hun frisdrankenschap een zogenaamde calorieënmeter waardoor consumenten direct kunnen zien hoeveel calorieën er in een glas drank zitten. Het is de eerste supermarkt met een dergelijk systeem.

De winkel

‘Fris en snoep bij middelbare scholen staan gezonde voeding in de weg’

Op verreweg de meeste middelbare scholen die een beleid voeren om in pauzes gezonde voeding aan te bieden staan toch nog frisdrank- en snackautomaten.

Die automaten staan een gezonde school in de weg,

‘Meer reclame voor groente en fruit op televisie’

De tuinbouwsector begint aan een reclamecampagne voor groente en fruit. Campagnes van Burger King en McDonald’s worden als inspiratiebron gebruikt.

Met name kinderen zouden meer groente en fruit moeten gaan eten. Met reclamecampagnes die deels worden

Nederlanders te optimistisch over hun eetgedrag

Nederlanders eten minder gezond dan zou moeten, en wellicht zijn ze over hun eetgewoontes ook nog te optimistisch. Dat blijkt uit een representatief onderzoek uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van het Vitamine Informatie Bureau.

De nieuwe schijf van vijf

De Schijf van Vijf laat zien hoeveel en wat voor eten jouw lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Waar heb jij zin in vandaag? Broccoli of witlof? Neem je vis, peulvruchten of vlees? Is

Nederlanders geven meer uit aan kookboeken

De verkoop van kookboeken is vorig jaar gestegen. Vooral boeken over ‘goed’ en ‘bewust’ eten doen het goed.
De omzet uit kookboeken steeg in 2015 met 4,4 procent ten opzichte van 2014, meldt de stichting Collectieve

Bewust bezig zijn met eten verlaagt mogelijk risico op diabetes

Eten met aandacht zorgt niet alleen voor gezonde eetkeuzes, maar verkleint mogelijk ook het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteit van Californië.

Het onderzoek werd gepubliceerd in

‘Kinderen van Turkse afkomst hebben meer last van overgewicht’

Overgewicht komt veel vaker voor bij Nederlandse kinderen van Turkse afkomst dan bij kinderen die een andere achtergrond hebben. Obesitas komt bij Turkse kinderen zelfs vier keer vaker voor dan bij andere kinderen.

Een op de

Consument meer kwijt aan dranken door gestegen belastingen

Niet-alcoholische dranken zoals mineraalwater, fris en vruchten- en groentesappen zijn de afgelopen vijf jaar gemiddeld ruim 17 procent duurder geworden.

Liefhebbers van alcoholische dranken betaalden bijna 10 procent meer dan begin 2011. Het Centraal Bureau voor

Richtlijnen Goede voeding: daling sterfterisico

Uit onderzoek blijkt dat het volgen de van de Richtlijnen Goede voeding zorgt voor een daling van het sterfterisico met 23%

De Nederlandse Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad hebben als doel het risico op chronische

Breng de boterham terug op tafel

Hoogleraar schildklierziekten Robin Peeters waarschuwt voor een tekort aan jodium door het bannen van brood uit de voeding

Veel mensen hebben de laatste jaren brood grotendeels uit hun voeding gebannen, omdat het vanwege het gehalte aan

Dieet helpt beter bij afvallen dan sporten

Lichamelijke activiteit is belangrijk voor een goede gezondheid, maar door lichamelijke activiteit is de stijging van het energieverbruik slechts beperkt.
//

Die conclusie trekken wetenschappers die bij 300 proefpersonen gedurende 7 dagen de lichaamsbeweging en de

Verkoop suikerhoudende frisdranken in Mexico met 6% gedaald door frisdranktaks

Suikertaks lijkt in Mexico te werken. Vanaf 1 januari 2014 zijn suikerhoudende frisdranken daar circa 10% duurder door invoering van een frisdrankaccijns. Een jaar later waren er 6% minder suikerhoudende frisdranken verkocht. De verkoop van

Spierverlies nadelig tijdens chemotherapie bij darmkanker

Patiënten met uitgezaaide darmkanker verliezen tijdens de chemotherapie gemiddeld 6% van hun spiermassa in slechts 3 maanden. Opvallend was dat de patiënten die meer dan 9% spiermassa inleverden tijdens chemotherapie een lagere overlevingskans hadden. Dit

Hoe fris is jouw boodschappentas?

Voor plastic tasjes moet je in de winkel of op de markt tegenwoordig een klein bedrag betalen. Het is veel voordeliger om een eigen (stoffen) tas mee te nemen. Maar kan het kwaad om een

‘Beetje afvallen biedt al gezondheidsvoordelen’

Een paar pondjes kwijtraken verlaagt al het risico op verschillende gezondheidsproblemen bij obese volwassenen. Dat blijkt uit een onderzoek van Washington University School of Medicine.

De onderzoekers bestudeerden 40 volwassenen met obesitas. De helft van de

Gezondigd? Zoveel kilometer moet je hardlopen

Zo, dat wordt een extra rondje rennen morgen.” Iedereen zegt het weleens – al dan niet gemeend – na het verorberen van een Big Mac menu. Maar hoeveel rondjes moet je nou écht rennen om

Ondervoeding bij ouderen vaak te laat gesignaleerd

 

Ondervoeding bij ouderen wordt vaak niet of te laat gesignaleerd door thuiszorgmedewerkers. De gezondheid van de ouderen gaat hierdoor onnodig achteruit.
Dat stellen onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen na interviews met 22 voedings- en zorgprofessionals.

“Natuurlijk voedsel is ongezond’

Natuurlijk voedsel is helemaal niet beter dan eten uit een pakje, zegt de Wageningse hoogleraar voedseltechnologie Tiny van Boekel (64). ‘Met bewerkt voedsel is helemaal niks mis.’

De grootste bedreiging voor de voedselveiligheid is tegenwoordig de

Eten van vis goed tegen dementie

Het eten van minstens één portie vis per week zorgt voor een lager risico op de ziekte van Alzheimer en dementie-gerelateerde aandoeningen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek aan het Rush University Medical Center in Chicago,

Dieet helpt beter bij afvallen dan lichamelijke inspanning

//

Lichamelijke activiteit is cruciaal voor een goede gezondheid. Maar wil je overtollige kilo’s kwijt? Kies dan liever voor een dieet. Bij lichamelijke inspanning gebruikt je lichaam namelijk nauwelijks meer energie dan wanneer je op

Gezondheidsbeurs 2016

Op 11 februari was de DCN weer 4 dagen om invulling geven aan het ‘Voedingspaviljoen’ op de Nationale Gezondheidsbeurs. De deelname in 2016 was weer een groot succes.
Reactie van een van de bezoekers: ‘Hier was ik naar

Ook hartpatiënt heeft baat bij gezonde voeding

Hartpatiënten hebben een kleinere kans te overlijden naarmate ze gezonder eten, ook wanneer ze al de juiste medicijnen gebruiken. Dat stelt Femke Sijtsma die op 5 november promoveerde aan de Wageningen Universiteit. Ze bestudeerde gegevens

Toelichting  Richtlijnen Goede Voeding 2015 op 1 december bij Diëtisten Coöperatie Nederland

Op 4 november heeft Professor Daan Kromhout de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding (RGV) aan minister Schippers overhandigd. De RGV vormen de wetenschappelijke basis voor alle voedingsvoorlichting in Nederland.

Professor Kromhout zal op 1 december  tijdens een

Richtlijnen goede voeding 2015

Vandaag heeft de Gezondheidsraad (prof. Kromhout) het rapport Richtlijnen Goede Voeding 2015 overhandigd aan minister Schippers (VWS). De kern van het advies Richtlijnen goede voeding 2015: Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig

Geen wondermiddel, wel belangrijk!

Vitamine D is een populaire vitamine. Er wordt veel over deze vitamine geschreven en er wordt veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Deze week verschenen er een aantal publicaties.

In een van de onderzoeken werd gekeken naar

‘Jong geleerd is oud gedaan’

Op 15 september is de eerste bijeenkomst over het aanleren van gezond eetgedrag aan jonge kinderen.
Gezondheidsprofessionals van verschillende disciplines bespreken aan de hand van casuïstiek de do’s en don’ts. DCN heeft geadviseerd bij de samenstelling

Ouders herkennen overgewicht van kind vaak niet.

Uit een onderzoek van de London School of Hygiene & Tropical Medicine and UCL Institute of Child Health blijkt dat 31% van de ouders van bijna 3000 kinderen onderschatte in welke categorie hun kind zat,

Het ontstaan van darmkanker wordt beïnvloed door het eetpatroon.

Microbiologen van de Wageningen Universiteit namen deel aan een studie van de University of Pittsburg waar uit blijkt dat het eetpatroon een direct effect heeft op de bacteriesamenstelling in de darmen en zo op het

Gezondheidsbeurs een groot succes!

Veel complimenten voor de uitstraling van onze stand met name voor de banners met ‘DCN familie’. Om onze boodschap verder te verspreiden hebben we weggeef-materialen met ‘doorgeef-effect ‘. 1000 tasjes en post-it blokjes met ons

Europeanen worden steeds dikker, in Nederland lijkt dit niet zo te zijn.

In een rapport dat verschenen is van de de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat het probleem van overgewicht voor Europese landen de komende jaren alleen maar groter zal worden. (gemeten op basis van BMI: verhouding tussen lengte

Er wordt te weinig vis, groente en fruit gegeten.

Het CBS en het RIVM maakten vandaag bekend dat, op basis van gegevens die in 2014 voor het eerst in de Gezondheidsenquête van de nieuwe Leefstijlmonitor zijn verzameld, ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking

Nieuwe WHO-richtlijn vrije suikers

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde woensdag 4 maart 2015 de Richtlijn voor de inname van vrije suikers door volwassenen en kinderen. Deze nieuwe richtlijn vervangt de voorgaande uit 2003. Toen was het voedingsadvies om niet meer