De verkoop van kookboeken is vorig jaar gestegen. Vooral boeken over 'goed' en 'bewust' eten doen het goed.
De omzet uit kookboeken steeg in 2015 met 4,4 procent ten opzichte van 2014, meldt de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) aan NU.nl.
Afvalboeken zoals die van Dokter Frank en Sonja Bakker waren vijf jaar geleden bestsellers, maar hebben plaatsgemaakt voor een ander thema. "We zien een verplaatsing van kookboeken met de nadruk op diëten naar kookboeken met een nadruk op 'goed' eten", aldus CPNB-onderzoeker Sam Cuppen.
Superfoods
Zulke kookboeken gaan bijvoorbeeld over superfoods en de werking van het lichaam. De trend dat dergelijke boeken het goed doen zet zich in 2016 vooralsnog voort. Jamie's super food voor elke dag van Jamie Oliver was de afgelopen maanden het best verkopende kookboek.
Andere 'goed eten'-kookboeken die vaak over de toonbank gaan zijn Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek (Karin Luiten) en Powerfood - Van Friesland naar New York (Rens Kroes).
Alle genoemde cijfers zijn in opdracht van de Stichting Marktonderzoek Boekenvak verzameld door het GfK.
Kijk ook eens bij het voedingsdagboek van de DCN voedingsdagboek DCN
Bron Nu Menno van den Bos