Vitamine-B6-variant kan diabetes voorkomen

Pyridoxamine, een vitamine-B6-variant, kan een krachtig middel worden in de strijd tegen diabetes type 2. Dat blijkt uit jarenlang onderzoek aan het Maastricht UMC+. Dionne Maessen is op 17 februari op het onderzoek naar de effecten van pyridoxamine gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht. De onderzoekers hebben onder meer muizen gebruikt voor hun studie. De muizen […]

Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland: kansen voor integraal beleid

Nederland wil voorop lopen in de internationale ambitie voor een gezond, duurzaam en veilig voedingspatroon. Om dat te realiseren is een integrale aanpak nodig, waarin onder meer veiligheid, gezondheid en duurzaamheid worden afgewogen. Onderzoek van het RIVM laat zien waar kansen en dilemma’s liggen voor deze integrale aanpak. Het onderzoek ‘Wat ligt er op ons […]

Shoppen we gezonder in de online supermarkt?

Wie winkelt in een fysieke supermarkt koopt vaker ongezonde snacks in vergelijking met mensen die online winkelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Marketingafdeling van de Faculteit Economie & Bedrijfskunde. In een eerste studie werden meer dan 32 000 winkelbezoeken van zo’n 4 300 consumenten geanalyseerd. Het gaat hier om consumenten die gebruik maken van […]

'Hoeveelheid weggegooid voedsel nog vaak onderschat'

Ondanks de vele overheidsinitiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, gooien consumenten nog steeds enorm veel voedingsmiddelen weg die nog prima gegeten zouden kunnen worden. "Mensen kennen de cijfers en het probleem, maar denken over het algemeen dat ze daar zelf niet zo'n groot aandeel in hebben", aldus Roy van der Ploeg, persvoorlichter van het Voedingscentrum […]

'Consument heeft nog altijd moeite met interpreteren houdbaarheidsdata'

Consumenten hebben moeite met het juist interpreteren van houdbaarheidsdata op verpakkingen van etenswaren. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zou met een betere uitleg over de houdbaarheid van producten, ook na opening van een verpakking, voedselverspilling kunnen worden voorkomen. Voor de gemiddelde consument zou onder meer het verschil tussen t.h.t. (tenminste houdbaar tot) en t.g.t. […]

Schippers ziet niks in naamsverandering vegaproducten

Dat laat de bewindsvrouw woensdag weten in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs van de VVD. Lodders en Ziengs vroegen de minister eerder deze maand om een verbod omdat producten als vegetarische worsten en schnitzels misleidend zouden zijn. Ze volgden met hun pleidooi het voorbeeld van de Duitse minister van […]

Is suiker echt een killer? Misverstanden over suiker opgehelderd

Suiker is geen gif, het gebruik is niet verslavend en we kunnen er zelf veel aan doen om er minder van binnen te krijgen. Hoogleraren Rob Markus en Fred Brouns, gespecialiseerd in de werking van suiker in het hoofd en in het lijf, keren zich zaterdag in de Volkskrant tegen de rondwarende suikerhysterie, die van […]

DCN op de Gezondheidsbeurs Utrecht

DCN is voor het 8e  achtereenvolgende jaar jaar aanwezig op de Gezondheidsbeurs! 2-5 februari 2017 in de jaarbeurs in Utrecht. Via DCN 75% korting op de Gezondheidsbeurs!  Voor korting Klik hier  

Supermarkten verkopen meer groente en fruit dan vorig jaar

Supermarkten hebben dit jaar tot nu toe bijna acht procent meer fruit en groente verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) maandag. De meest verkochte groenten zijn tomaat, komkommer, ui en paprika. Bloemkool is de nummer vijf, maar de verkoop is wel flink gedaald. Snoeptomaatjes, avocado's en voorgesneden […]

Nederlandse jongeren drinken steeds minder

Nederlandse jongeren drinken minder. Ook zijn twaalf- tot zestienjarigen minder vaak dronken. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Van de twaalf- tot zestienjarigen dronk in 2011 twee derde, vorig jaar was dat gezakt tot minder dan de helft. Ook zijn jongeren minder vaak dronken. Jongeren proberen tevens minder vaak […]

Diabetesprijs naar slimme waarschuwpleister

Het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen is als winnaar uit de bus gekomen voor het beste idee om het leven van diabetespatiënten makkelijker te maken, maakte het Diabetes Fonds maandag bekend. De onderzoekers bedachten een slimme 'waarschuwpleister' die een verandering van het hartritme door een te lage bloedsuiker signaleert. Het ziekenhuis ontvangt 50.000 euro om de […]

'Handvol noten verlaagt kans op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes'

Mensen die 20 gram noten per dag eten hebben 30 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan mensen die geen noten eten. Daarbij hebben ze 15 procent minder kans op kanker en 22 procent minder kans op vroegtijdig overlijden. Dit blijkt uit onderzoek van BMC Medicine. Hiervoor werden 29 studies met daarin informatie van […]

Het 10e DCN Voedingsdagboek, geheel geactualiseerd, komt uit op 2 december.

Alleen op 2 december een doos van 20 stuks voor slechts € 60,- (normaal 20 stuks voor € 90,-) Het DCN Voedingsdagboek; het boek dat de consulten van de diëtist ondersteunt! 10e druk, geheel vernieuwd! Met nieuwe  recepten, ook voor koolhydraatarm dieet   Nieuw in deze oplage Een heel hoofdstuk over vitaal ouder worden. Deelnemers aan de […]

'Bacteriën in ontlasting patiënt ziekte van Crohn blijken voorspeller'

De samenstelling van bacteriën in de ontlasting van patiënten met de ziekte van Chrohn blijkt een voorspeller te zijn van ziekteactiviteit. Het meten van de bacteriën in de ontlasting biedt mogelijk een alternatief voor een endoscopie. Het Maastricht UMC schrijft dat een endoscopie, waarbij de darmen met een camera bekijkt, duur, invasief en niet gehele […]

Naar verhouding weinig diabetespatiënten in Nederland

In Nederland zijn vergeleken met andere Europese landen relatief weinig mensen met diabetes, oftewel suikerziekte. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Alleen in Roemenië, Zweden, België, Oostenrijk, Denemarken, Letland en Litouwen is het aandeel inwoners van vijftien jaar of ouder met diabetes lager dan in Nederland. In Frankrijk is dit aandeel […]

Kinderen eten steeds meer fruit

De afgelopen vijf jaar zijn kinderen steeds meer fruit gaan eten. Volgens gegevens uit de voedselconsumptiepeiling van 2012-2016 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de consumptie van fruit met 20 procent gestegen. Het RIVM doet momenteel onderzoek naar de voedselconsumptie van Nederlanders tussen de 1 en 79 jaar. De stijging van 20 […]

Nederland bij EU-landen met minste obesitaspatiënten

Nederland kent het op twee na laagste percentage obesitaspatiënten van de Europese Unie. 13,3 procent van de inwoners lijdt er aan extreem overgewicht. Alleen in Roemenië en Italië komt obesitas minder vaak voor: respectievelijk 9,4 procent en 10,7 procent van de bevolking lijdt eraan. Malta staat bovenaan de lijst. Het eiland steekt met 26 procent […]

Onderzoek vitamine D status bij diëtisten

Bloedwaarden vitamine D geprikt bij diëtisten op het DCN congres op 30 mei 2016 laat opmerkelijke resultaten zien. Deze resultaten worden besproken op ons jubileum congres 2 december a.s.

DCN is mede initiatiefnemer van VoedingNederland2016

Gezond met een ziekte In Nederland leven 5,3 miljoen mensen met een chronische aandoening. De een voelt zich patiënt, terwijl een ander met dezelfde diagnose amper beperkingen ervaart. Voeding speelt een rol, het kan het metabole evenwicht verstoren of juist bijdragen aan het herstel ervan.Het congres Voeding Nederland 2016 stimuleert de discussie over kansen voor voeding, […]

Breng beweging in de Praktijk

DCN is er trots op te mogen melden dat we #partner zijn van de Bas van de Goor Foundation. Op 22 november organiseert deze foundation een congres over diabetes. #voorprofessionals Jubileumcongres 2016: Breng beweging in de praktijk ARNHEM Op 22 november 2016 organiseert de Bas van de Goor Foundation een congres met als thema 'Breng […]



Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?