Aantal diabetes-patiënten verviervoudigd sinds 1980

Het aantal diabetespatiënten is de laatste jaren bijna verviervoudigd. In 1980 hadden nog 108 miljoen mensen suikerziekte, terwijl in 2014 422 miljoen mensen leden aan de ziekte. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) waarschuwt woensdag voor de gevolgen van de ziekte die nu wereldwijd bij een op de elf mensen voorkomt. Volgens de organisatie moeten er "drastische acties" […]

DCN aanwezig op de diëtistendagen

Ben jij diëtist en ga je naar de diëtistendagen in Noordwijkerhout? DCN is hier ook aanwezig! Wij geven zaterdagochtend een presentatie over onze informatieve eye-openerfolders die je makkelijk kunt gebruiken in je praktijk. Vertel ons in een reactie op dit bericht waarom je graag een pakketje Beleg-folders wilt winnen en wie weet ben jij degene […]

Schippers en Van Rijn: meer gerichte aandacht voor preventie bij risicogroepen

Hoe kunnen we preventie-activiteiten beter inzetten voor mensen met een verhoogd risico op een chronische ziekte, zoals mensen met psychische problematiek, overgewicht en kwetsbare ouderen? Onder welke wettelijke voorwaarden moet dit gebeuren? Wie gaat het betalen? En welke partijen moeten bij elkaar worden gebracht? Een speciaal team van preventiedeskundigen onder leiding van het ministerie van […]

Nederlanders te optimistisch over hun eetgedrag

Nederlanders eten minder gezond dan zou moeten, en wellicht zijn ze over hun eetgewoontes ook nog te optimistisch. Dat blijkt uit een representatief onderzoek uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van het Vitamine Informatie Bureau. Aanleiding is het verschijnen van de nieuwe Schijf van Vijf. Meer dan 1.000 Nederlanders werden online ondervraagd. Een vergelijking van […]

Instrumentenkiezer Zelfmanagementondersteuning

Maandag 21 maart j.l., is de instrumentenkiezer zelfmanagement ondersteuning gelanceerd. Het stimuleren van zelfmanagement bij patiënten is een belangrijk aandachtspunt in de behandeling. Om zorgverleners hierin te ondersteunen is een groot arsenaal aan instrumenten beschikbaar. Het aantal is echter zo groot dat het lastig is om snel het meest geschikte instrument te vinden.Daarom is de […]

De nieuwe schijf van vijf

De Schijf van Vijf laat zien hoeveel en wat voor eten jouw lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Waar heb jij zin in vandaag? Broccoli of witlof? Neem je vis, peulvruchten of vlees? Is daar pasta of couscous lekker bij? Wil je melk of yoghurt? Je vult de Schijf van Vijf eenvoudig in naar […]

Nederlanders geven meer uit aan kookboeken

De verkoop van kookboeken is vorig jaar gestegen. Vooral boeken over 'goed' en 'bewust' eten doen het goed. De omzet uit kookboeken steeg in 2015 met 4,4 procent ten opzichte van 2014, meldt de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) aan NU.nl. Afvalboeken zoals die van Dokter Frank en Sonja Bakker waren vijf […]

Ondervoede patiënten lopen meer risico bij ziekenhuisopname

Bijna 15 procent van de mensen die worden opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen is bij binnenkomst al ondervoed. Onderzoek onder ruim een half miljoen patiënten door onder meer de Stuurgroep Ondervoeding, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en VUmc, afdeling Diëtetiek Voedingswetenschappen, heeft dat uitgewezen. Ondervoede patiënten herstellen langzamer en hebben meer en ernstiger complicaties, stellen […]

Bewust bezig zijn met eten verlaagt mogelijk risico op diabetes

Eten met aandacht zorgt niet alleen voor gezonde eetkeuzes, maar verkleint mogelijk ook het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteit van Californië. Het onderzoek werd gepubliceerd in Obesity, het tijdschrift van The Obesity Society. "Dit onderzoek laat de mogelijke voordelen zien van mindfulness bij gedragsprogramma's gericht […]

‘Kinderen van Turkse afkomst hebben meer last van overgewicht'

Overgewicht komt veel vaker voor bij Nederlandse kinderen van Turkse afkomst dan bij kinderen die een andere achtergrond hebben. Obesitas komt bij Turkse kinderen zelfs vier keer vaker voor dan bij andere kinderen. Een op de zeven niet-Turkse kinderen heeft last van overgewicht; onder kinderen van Turkse komaf is ongezond gewicht een probleem bij één […]

Consument meer kwijt aan dranken door gestegen belastingen

Niet-alcoholische dranken zoals mineraalwater, fris en vruchten- en groentesappen zijn de afgelopen vijf jaar gemiddeld ruim 17 procent duurder geworden. Liefhebbers van alcoholische dranken betaalden bijna 10 procent meer dan begin 2011. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zegt dat de prijsstijging van dranken komt door belastingwijzigingen met een sterker prijsverhogend effect dan gemiddeld. […]

Richtlijnen Goede voeding: daling sterfterisico

Uit onderzoek blijkt dat het volgen de van de Richtlijnen Goede voeding zorgt voor een daling van het sterfterisico met 23% De Nederlandse Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad hebben als doel het risico op chronische ziekten te verlagen. Of het volgen van de richtlijnen daadwerkelijk leidt tot een daling van het sterfterisico is niet […]

Nascholing allergie academie

27-5-2016 Nascholing allergieacademie Allergie is volop in beweging. Multiprofessionele dag waarbij u wordt bijgepraat over de laatste wetenschappelijke bevindingen, met een praktische inslag. Aanmelden: http://www.allergieplatform.nl/product/nascholing/ allergie platform

DCN kookschort in 'beeld'

Allergie kookworkshops van het allergieplatform worden druk bezocht.

Aankondiging NVVL symposium 'Personalised Food & Lifestyle'

WANNEER: Donderdag 24 Maart: 13.30 – 17:30 WAAR: HAN Sport- en Onderwijsgebouw Papendal, Arnhem WAT: NVVL Symposium en jaarscriptieprijsuitreiking Volledig programma via www.NVVL.nl TOEGANG: Gratis voor leden Studenten incl. jaarlidmaatschap: 25 euro Niet-leden incl. jaarlidmaatschap: 65 euro AANMELDEN: www.nvvl.nl of via [email protected] NVVL symposium

Breng de boterham terug op tafel

Hoogleraar schildklierziekten Robin Peeters waarschuwt voor een tekort aan jodium door het bannen van brood uit de voeding Veel mensen hebben de laatste jaren brood grotendeels uit hun voeding gebannen, omdat het vanwege het gehalte aan koolhydraten te boek is komen te staan als dikmaker. Het uitsluiten van brood, een belangrijke bron van jodium, is […]

Dieet helpt beter bij afvallen dan sporten

Lichamelijke activiteit is belangrijk voor een goede gezondheid, maar door lichamelijke activiteit is de stijging van het energieverbruik slechts beperkt. Die conclusie trekken wetenschappers die bij 300 proefpersonen gedurende 7 dagen de lichaamsbeweging en de gebruikte energie hebben gemeten. Het onderzoek is gepubliceerd in Current Biology. Bewegen kost energie, maar na bepaalde mate van inspanning […]

Verkoop suikerhoudende frisdranken in Mexico met 6% gedaald door frisdranktaks

Suikertaks lijkt in Mexico te werken. Vanaf 1 januari 2014 zijn suikerhoudende frisdranken daar circa 10% duurder door invoering van een frisdrankaccijns. Een jaar later waren er 6% minder suikerhoudende frisdranken verkocht. De verkoop van flessen water is juist 4% gestegen. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 6.000 huishoudens, gepubliceerd in BMJ. Bron: Nederlands Tijdschrift […]

Spierverlies nadelig tijdens chemotherapie bij darmkanker

Patiënten met uitgezaaide darmkanker verliezen tijdens de chemotherapie gemiddeld 6% van hun spiermassa in slechts 3 maanden. Opvallend was dat de patiënten die meer dan 9% spiermassa inleverden tijdens chemotherapie een lagere overlevingskans hadden. Dit blijkt uit onderzoek van de afdelingen Diëtetiek & Voedingswetenschappen en Medische Oncologie van het VUmc Cancer Center Amsterdam. Het onderzoek […]

Hoe fris is jouw boodschappentas?

Voor plastic tasjes moet je in de winkel of op de markt tegenwoordig een klein bedrag betalen. Het is veel voordeliger om een eigen (stoffen) tas mee te nemen. Maar kan het kwaad om een herbruikbare tas, bijvoorbeeld een van stof, te gebruiken voor je boodschappen? Is zo’n tas een broeinest voor bacteriën, zoals sommige […]



Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?