Voedingscentrum neemt platform Kliekipedia.nl van SIRE over

Het Voedingscentrum neemt het platform vanaf 1 december 2015 over van SIRE. Kliekipedia.nl is een platform dat je met recepten en tips inspiratie geeft om van je kliekjes en restjes lekkere gerechten te maken. Op de website kun je zowel recepten en tips bekijken en delen als ook je eigen recept toevoegen om zo ook anderen te helpen minder voedsel te verspillen. [Naar de site] Met de Kliekipediacampagne over voedselverspilling heeft SIRE twee derde van alle Nederlanders (66%) bereikt. Tot nu toe zijn 322 recepten door consumenten op het platform geplaatst. Het Voedingscentrum zal komende weken 90 tips en recepten om gezond en duurzamer te eten toevoegen.

Interactief theaterprogramma helpt ouders gezond opvoeden

Het interactieve theaterprogramma ‘Voor je het weet zijn ze groOt’ helpt ouders bij de eetopvoeding van hun kinderen. Dat blijkt uit een evaluatie van het Voedingscentrum. Vergeleken bij meer traditionele ouderbijeenkomsten , worden de theaterbijeenkomsten goed bezocht: gemiddeld door 34 ouders.

Buurtmoestuinen mogelijk goed voor de gezondheid

Buurtmoestuinen en andere vormen van stadslandbouw kunnen bijdragen aan de gezondheid van bewoners. Door in deze moestuinen te werken bewegen mensen meer en eten ze meer groente en fruit. Dat blijkt uit literatuuronderzoek door het RIVM.

Infographics scholing

Twee handige infographics Met deze eenvoudige tools kan je je cliënten uitleggen wat het verschil is tussen een allergie en overgevoeligheid én het verschil tussen glutenvrij en FODMAP arm! Klik hier om ze aan te vragen: http://fodmap-dieet.nl/zorgprofessionals

Gemeen norovirus slaat vooral toe in koude maanden

Het norovirus is een gemene ziekmaker die veel voorkomt in de koude maanden. Bekend zijn de uitbraken in zorginstellingen, scholen of cruiseschepen. Niet zelden raken dan tien tot honderden mensen tegelijk besmet. Maar het virus steekt ook thuis de kop wel eens op.

Waarschuwing: Joannusmolen BIOBIM MUESLI

In BIOBIM MUESLI is hazelnootmeel verwerkt, de hazelnoten die hiervoor zijn gebruikt, zijn mogelijk besmet met pinda. Op het moment van produceren was deze kruisbesmetting niet bij Joannusmolen bekend. Daarom staat op de verpakking niet vermeld, dat dit product pinda kan bevatten.

Haal de Ja-Nee sticker voor je koelkast

Bewaar je eieren nou het beste in of buiten de koelkast? En tomaten, druiven en broccoli? Consumenten twijfelen daarover. Om voedsel langer goed te houden, heeft het Voedingscentrum de Ja-Nee Koelkaststicker ontwikkeld, waarop je nog even kunt nakijken waar je 12 veel gebruikte producten ook alweer het beste bewaart.

Nieuw kookboek: De kleine keukenhulp

Tover samen met je kinderen de lekkerste gerechten op tafel. Dat kan met het nieuwe kookboek van het Voedingscentrum: ‘De kleine keukenhulp’. Kinderen die nu leren koken, kunnen later makkelijker zelf een gezonde maaltijd op tafel zetten. Het nieuwe kookboek stimuleert ouders om samen met hun kinderen te koken.

Belangrijke veiligheidswaarschuwing voedingssupplementen

Belangrijke veiligheidswaarschuwing voedingssupplementen

Sportsgrain Bar wint Jaarprijs Goede Voeding 2015

[fusion_builder_container background_color="" background_image="" background_parallax="none" enable_mobile="no" parallax_speed="0.3" background_repeat="no-repeat" background_position="left top" video_url="" video_aspect_ratio="16:9" video_webm="" video_mp4="" video_ogv="" video_preview_image="" overlay_color="" overlay_opacity="0.5" video_mute="yes" video_loop="yes" fade="no" border_size="0px" border_color="" border_style="" padding_top="20" padding_bottom="20" padding_left="0" padding_right="0" hundred_percent="no" equal_height_columns="no" hide_on_mobile="no" menu_anchor="" class="" id=""][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_2" last="no" spacing="yes" center_content="no" hide_on_mobile="no" background_color="" background_image="" background_repeat="no-repeat" background_position="left top" border_position="all" border_size="0px" border_color="" border_style="" padding="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="" animation_speed="0.1" class="" id=""][fusion_title […]

Ook hartpatiënt heeft baat bij gezonde voeding

Hartpatiënten hebben een kleinere kans te overlijden naarmate ze gezonder eten, ook wanneer ze al de juiste medicijnen gebruiken. Dat stelt Femke Sijtsma die op 5 november promoveerde aan de Wageningen Universiteit. Ze bestudeerde gegevens van 4307 mensen tussen de 60 en 80 jaar oud die al eens een hartaanval hadden gehad. De personen uit […]

Richtlijnen goede voeding 2015

Vandaag heeft de Gezondheidsraad (prof. Kromhout) het rapport Richtlijnen Goede Voeding 2015 overhandigd aan minister Schippers (VWS). De kern van het advies Richtlijnen goede voeding 2015: Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk voor de gezondheid. Ook vermindering van de consumptie van suikerhoudende dranken is van belang. […]

WHO: Vlees is kankerverwekkend - wat nu?

dinsdag 27 oktober 2015 De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) wil ‘bewerkt vlees op de lijst van kanker veroorzakende producten en stoffen’. Het heeft al het nodige stof doen opwaaien. Want wat betekent het voor de consument? Dat we, volgens eerder onderzoek, niet meer dan 500 gram vlees per week zouden moeten eten. Gisteren kwam de […]

Federatie Paramedisch Platform Nederland opgericht

Op 2 oktober is het Paramedisch Platform Nederland (PPN) formeel een federatie geworden om zo met een sterkere stem de achterban gezamenlijk te vertegenwoordigen naar onder meer politiek en zorgverzekeraars. De Federatie PPN vertegenwoordigt ruim 13.000 aangesloten individuele leden en in totaal ruim 20.500 paramedische beroepsbeoefenaren. Leden van het platform zijn Ergotherapie Nederland, Nederlandse Vereniging […]

Geen wondermiddel, wel belangrijk!

Vitamine D is een populaire vitamine. Er wordt veel over deze vitamine geschreven en er wordt veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Deze week verschenen er een aantal publicaties. In een van de onderzoeken werd gekeken naar het effect van een supplement met vitamine D bij vrouwen na de overgang. De conclusie die de onderzoekers trekken […]

Omega 3- en omega 6-vetzuren tijdens de zwangerschap

Heeft het nemen van omega 3- en omega 6-vetzuren tijdens de zwangerschap effect op bijvoorbeeld bloeddruk en cholesterol van het kind als het 7 jaar oud is? Misschien wel, en de gevonden relaties lijken niet altijd gunstig. Dat laat een verkennend onderzoek van Maastricht UMC+ zien. De onderzoekers geven zelf aan dat het onderzoek te klein is om harde conclusies te trekken.

Vervangen vlees en zuivel goed voor kinderen?

Een deel vlees en zuivel vervangen door plantaardig producten is gunstig voor de gezondheid van kinderen. Ze krijgen dan minder verzadigd vet binnen, meer vezels en de inname van vitamines en mineralen blijft ongeveer hetzelfde.

Diëtisten helpen massaal met boodschappen doen

Diëtisten helpen massaal met boodschappen doen

Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht

1 op de 5 Nederlanders beseft niet dat een goed ogende pastasalade niet meer te vertrouwen is als die langer dan 2 uur buiten de koeling staat. Dat blijkt uit een recent onderzoek onder ruim 1500 personen, die Panelwizard heeft ondervraagd in opdracht van het Voedingscentrum.

Minder zout challenge: vervang zout door andere smaakmakers

De meeste Nederlanders kunnen beter wat minder zout binnenkrijgen. Meer dan 6 gram zout per dag is ongezond.



Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?