hello world!
Published: 8 augustus 2015

Zwanger?

Een optimale voedingstoestand tijdens de zwangerschap is van essentieel belang voor een goed verloop van de zwangerschap en de gezondheid van het ongeboren kind. Ook voordat een vrouw zwanger wordt is het belangrijk dat er een volwaardige voeding gebruikt wordt.
De kans op zwangerschap is groter wanneer mannen en vrouwen een BMI hebben tussen de 20 en 25. Een BMI die hiervan afwijkt, naar boven of onder, kan leiden tot vruchtbaarheidsstoornissen en complicaties tijden de zwangerschap voor moeder en kind. Complicaties die vaker optreden bij een vrouw met overgewicht tijdens de zwangerschap zijn: zwangerschapsdiabetes, pre-eclampsie, miskramen en aangeboren afwijkingen bij het kind. Ook vrouwen met een grote middelomtrek (> 88 cm) lopen een verhoogd risico op deze complicaties.

Daarnaast kan een te grote gewichtstoename tijdens de zwangerschap eveneens tot complicaties leiden, waaronder een verhoogd risico op een spoedkeizersnede en, zo is uit recent onderzoek gebleken, neurologische afwijkingen bij het kind.
Voor vrouwen en mannen met een zwangerschapswens is het dan ook van belang om een gezond gewicht te bereiken of te behouden. Aandachtspunt hierbij is dat de voedingsstatus van vrouwen en mannen optimaal blijven. Tekorten aan voedingsstoffen kunnen namelijk een negatieve invloed hebben op de zwangerschap en op het ongeboren kind.

Professionele begeleiding van een diëtist kan hierbij van toegevoegde waarde zijn. De diëtist kan paren helpen om geleidelijk af te vallen en daarbij de voedingstoestand te bewaken, zodat de optimale omstandigheden worden gecreëerd voor een ongecompliceerde zwangerschap en een gezond kind.
Daarnaast is tijdens de zwangerschap de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen verhoogd. Ook zijn er bepaalde voedingsmiddelen die men niet alleen tijdens, maar ook al voor, de zwangerschap beter kan vermijden. Vele fabels over voeding en zwangerschap doen de ronde. Om te voorkomen dat vrouwen met een zwangerschapswens of actieve zwangerschap zichzelf onnodig veel beperkingen opleggen uit onwetendheid, kan voorlichting door een diëtist over gezonde voeding tijdens de zwangerschap veel onzekerheid weghalen.
Een consult bij de diëtist kan dus ook heel erg zinvol zijn wanneer men tekorten of ziektes wil voorkomen, en niet alleen bij al bestaande aandoeningen.

Ook na de geboorte van het kindje kunnen zich situaties voordoen waarin het raadzaam en prettig is om de hulp van een voedingsprofessional in te schakelen. De eerste tijd met een pasgeboren kindje, kan namelijk veel onzekerheid met zich meebrengen voor een jonge moeder en vader. Wanneer het kindje dan ook nog eens veel spuugt, niet goed drinkt, niet goed groeit of allergisch lijkt te zijn voor koemelk kan men weleens met de handen in het haar zitten. Ook daarna nog doorlopen kinderen een aantal fasen met hun eigen (op)voedingsproblemen, zoals bijvoorbeeld de peuter(puber)tijd. Deze tijd kenmerkt zich door het feit dat kinderen hun eigen ik leren kennen en grenzen gaan opzoeken. Kinderen in deze leeftijdsfase kunnen moeilijke eters zijn en kunnen ineens eten gaan weigeren; ook eten dat ze eerder wel lekker vonden. Dit kan bij ouders twijfel en angst over de groei of over tekorten oproepen. In deze situaties kan de diëtist ouders behulpzaam zijn door de volwaardigheid van de voeding van het kind te onderzoeken en ouders hele concrete tips te geven, over voeding en voedingsmiddelen, maar ook adviezen met betrekking tot (ongezonde) gewoontes die het gezin heeft rondom het eten.
In elke situatie waarin de diëtist in consult wordt gevraagd, zal het voedingsadvies maatwerk zijn. Een diëtist vertaalt de algemene voedingsrichtlijnen naar de individuele, persoonlijke situatie waardoor de geadviseerde voedingsinname zo dicht mogelijk ligt bij de gewoontes van de persoon in kwestie.

Vind een diëtist bij u in de buurt of neem contact met ons op.



Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?