hello world!
Published: 29 februari 2016

'Beetje afvallen biedt al gezondheidsvoordelen'

Een paar pondjes kwijtraken verlaagt al het risico op verschillende gezondheidsproblemen bij obese volwassenen. Dat blijkt uit een onderzoek van Washington University School of Medicine.

De onderzoekers bestudeerden 40 volwassenen met obesitas. De helft van de groep probeerde af te vallen. Zij verloren 5, 10 of 15 procent van hun lichaamsgewicht. Vervolgens werd bekeken wat het effect was van het gewichtsverlies.

5 procent gewichtsverlies was al voldoende om verschillende risicofactoren voor diabetes type 2 en hartziekten te verminderen. “Deze resultaten laten zien dat je met 5 procent gewichtsverlies al veel waar voor je geld krijgt”, zegt Samuel Klein.

Risicofactoren

Obesitas is een belangrijke risicofactor voor chronische ziekten als diabetes, hartziekten en kanker. Volgens de meeste behandelrichtlijnen zouden mensen met obesitas 5 à 10 procent van hun lichaamsgewicht moeten afvallen, zo schrijven de onderzoekers. Deze resultaten zouden obese mensen kunnen helpen motiveren om bereikbare afvaldoelen te behalen.

"Onze bevindingen tonen aan dat zelfs een kleine hoeveelheid gewichtsverlies belangrijke gezondheidsvoordelen biedt. We hopen dat deze resultaten obese mensen aanmoedigen om bescheiden stappen te zetten om uit te kijken wat ze eten en meer te gaan bewegen, omdat dit zich zal vertalen in een kleinere kans op diabetes en hartziekten.Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?