hello world!
Published: 1 maart 2016

Breng de boterham terug op tafel

Hoogleraar schildklierziekten Robin Peeters waarschuwt voor een tekort aan jodium door het bannen van brood uit de voeding

Veel mensen hebben de laatste jaren brood grotendeels uit hun voeding gebannen, omdat het vanwege het gehalte aan koolhydraten te boek is komen te staan als dikmaker. Het uitsluiten van brood, een belangrijke bron van jodium, is echter niet zonder risico’s, zegt Prof.dr. Robin Peeters. Hij werd onlangs benoemd aan het Erasmus MC in Rotterdam als hoogleraar Interne Geneeskunde, met als aandachtsgebied schildklierziekten. Morgen houdt Peeters zijn oratie waarin hij onder meer wijst op de gevaren van onvoldoende jodiuminname.

Met name voor zwangere vrouwen kan het niet eten van brood risico’s geven. 'De afgelopen jaren hebben we in Nederland een adequate jodium inname gehad dankzij jodium in bakkerszout. Nu we een steeds duidelijker trend zien ontstaan om minder brood te eten, en mensen als onderdeel van een dieet er zelfs voor kiezen om geen brood meer te eten, ligt een jodiumtekort voor bepaalde bevolkingsgroepen ook in Nederland weer op de loer', waarschuwt Peeters.

'Vooral voor zwangere vrouwen is dit zorgwekkend, omdat een gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap problemen geeft bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind.'

Verloskundigen, artsen en diëtisten doen er verstandig aan om aandacht te besteden aan dit risico. In de 1e helft van de zwangerschap zijn kinderen echter volledig afhankelijk van schildklierhormoon van de moeder. Kinderen van moeders met een tekort aan schildklierhormoon tijdens de zwangerschap, blijven qua IQ gemiddeld 7 punten achterlopen op kinderen van moeders met een normale schildklierfunctie. Die achterstand ontstaat al in de baarmoeder en is niet meer in te halen.

Als de (aanstaande) zwanger door bijvoorbeeld een glutenallergie geen brood kan eten, is het verstandig om reeds bij een zwangerschapswens naast foliumzuur ook extra jodium te slikken. Zodat je zeker weet dat er aan het begin van de zwangerschap geen sprake is van een jodiumtekort.

bron Erasmus MCWilt u onze nieuwsbrief ontvangen?