hello world!
Published: 14 maart 2016

‘Kinderen van Turkse afkomst hebben meer last van overgewicht'

Overgewicht komt veel vaker voor bij Nederlandse kinderen van Turkse afkomst dan bij kinderen die een andere achtergrond hebben. Obesitas komt bij Turkse kinderen zelfs vier keer vaker voor dan bij andere kinderen.

Een op de zeven niet-Turkse kinderen heeft last van overgewicht; onder kinderen van Turkse komaf is ongezond gewicht een probleem bij één op de drie.

De GGD stelt in de Volkskrant dat het probleem flink wordt onderschat. Turkse kinderen ontbijten minder gezond en eten minder groenten dan niet-Turkse kinderen.

Ook sporten zij doorgaans minder dan kinderen van andere afkomst. In de Turkse cultuur worden dikke kinderen als gezonde kinderen gezien.

Onmatigheid

Bovendien is onmatigheid een kenmerk van de Turkse eetcultuur. "Nee zeggen tegen je kind is een taboe in de Turkse opvoedcultuur", stelt een woordvoerder van de GGD. "Het zijn allemaal prinsjes en prinsesjes."

Ouders in Turkse gezinnen belonen hun kinderen ook vaak met snoep als zij iets goed doen.

Het zou trouwens niet terecht zijn de hele Turkse eetcultuur als ongezond te bestempelen, nuanceert de zegsman. Toch heeft de GGD een speciale cursus ontwikkeld voor ouders van Turkse komaf die leert hoe kinderen een gezonder voedingspatroon kan worden bijgebrachtWilt u onze nieuwsbrief ontvangen?