hello world!
Published: 14 november 2016

Naar verhouding weinig diabetespatiënten in Nederland

In Nederland zijn vergeleken met andere Europese landen relatief weinig mensen met diabetes, oftewel suikerziekte. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.
Alleen in Roemenië, Zweden, België, Oostenrijk, Denemarken, Letland en Litouwen is het aandeel inwoners van vijftien jaar of ouder met diabetes lager dan in Nederland. In Frankrijk is dit aandeel juist het hoogst, meldt het CBS vrijdag.

Het aantal diabetespatiënten in Nederland is wel gestegen. In totaal heeft bijna 4,8 procent van de Nederlanders diabetes, tegen 2,8 procent in 2001. Vooral het aantal patiënten met het veelvoorkomende diabetes type 2 is gestegen.

Obesitas
Vorig jaar had bijna 12 procent van de Nederlanders obesitas (ernstig overgewicht). Ruim 17 procent van hen rapporteerde tevens diabetes, tegenover ruim 3 procent van de mensen zónder obesitas. Het CBS vroeg mensen of ze suikerziekte hebben en vroeg ook naar hun lengte en gewicht.

Obesitas is, net als ongezonde voeding, lichamelijke passiviteit en roken een risicofactor voor het krijgen van diabetes type 2.

Door: ANP/NU.nlWilt u onze nieuwsbrief ontvangen?