hello world!
Published: 22 oktober 2016

Nederland bij EU-landen met minste obesitaspatiënten

Nederland kent het op twee na laagste percentage obesitaspatiënten van de Europese Unie. 13,3 procent van de inwoners lijdt er aan extreem overgewicht.
Alleen in Roemenië en Italië komt obesitas minder vaak voor: respectievelijk 9,4 procent en 10,7 procent van de bevolking lijdt eraan. Malta staat bovenaan de lijst. Het eiland steekt met 26 procent obesitaspatiënten ruim boven nummers twee en drie Letland en Hongarije uit.

Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie, maakte deze cijfers donderdag bekend (pdf). Het gaat om gegevens uit 2014. In totaal heeft bijna een op de zes EU-inwoners obesitas (15,9 procent). Het aantal personen met overgewicht - inclusief obesitas - ligt op ruim de helft (51,6 procent overgewicht).

Leeftijd
De onderzoekers stellen vast dat het percentage obesitaspatiënten flink verschilt per bevolkingsgroep. Zo zijn laagopgeleiden veel vaker obees (bijna 20 procent) dan mensen met een hogere opleiding.

Ook leeftijd speelt mee. Hoe ouder de leeftijdscategorie, hoe hoger het obesitaspercentage (met uitzondering van de groep van 74 jaar en ouder). Zo is 22 procent van de 65- tot-74 jarigen obees.

Door: NU.nlWilt u onze nieuwsbrief ontvangen?