hello world!
Published: 7 november 2015

Ook hartpatiënt heeft baat bij gezonde voeding

Hartpatiënten hebben een kleinere kans te overlijden naarmate ze gezonder eten, ook wanneer ze al de juiste medicijnen gebruiken. Dat stelt Femke Sijtsma die op 5 november promoveerde aan de Wageningen Universiteit. Ze bestudeerde gegevens van 4307 mensen tussen de 60 en 80 jaar oud die al eens een hartaanval hadden gehad.

De personen uit het onderzoek waren 10 jaar lang gevolgd. Sijtsma bekeek het gebruik van voedingsproducten uit 24 categorieën voor deze mensen, deels gezonde en deels ongezonde producten, en vertaalde dat in een gezondheidsscore. Vervolgens vergeleek zij de groep met de hoogste gezondheidsscore met de minst gezonde deelnemers.

Van de mensen met het beste voedingspatroon overleden tijdens de looptijd 13 per 100 deelnemers. In de groep die het slechtst at stierven per 100 deelnemers 24 mensen. Sijtsma wijst er op dat haar onderzoek zich toespitste op een heel specifieke groep mensen. De resultaten die ze heeft gevonden mogen niet zomaar door worden getrokken naar andere groepen.

bron: Resource - Wageningen UR, 05/11/15Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?