hello world!
Published: 25 november 2015

Sportsgrain Bar wint Jaarprijs Goede Voeding 2015

[fusion_builder_container background_color="" background_image="" background_parallax="none" enable_mobile="no" parallax_speed="0.3" background_repeat="no-repeat" background_position="left top" video_url="" video_aspect_ratio="16:9" video_webm="" video_mp4="" video_ogv="" video_preview_image="" overlay_color="" overlay_opacity="0.5" video_mute="yes" video_loop="yes" fade="no" border_size="0px" border_color="" border_style="" padding_top="20" padding_bottom="20" padding_left="0" padding_right="0" hundred_percent="no" equal_height_columns="no" hide_on_mobile="no" menu_anchor="" class="" id=""][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_2" last="no" spacing="yes" center_content="no" hide_on_mobile="no" background_color="" background_image="" background_repeat="no-repeat" background_position="left top" border_position="all" border_size="0px" border_color="" border_style="" padding="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="" animation_speed="0.1" class="" id=""][fusion_title size="1" content_align="left" style_type="default" sep_color="" margin_top="" margin_bottom="" class="" id=""]Sportsgrain Bar wint Jaarprijs Goede Voeding 2015[/fusion_title][fusion_text]Sportsgrain Bar heeft de Jaarprijs Goede Voeding 2015 gewonnen. De Sportsgrain Bar is volgens de vakjury een opvallend product dat speciaal voor de sportieve Nederlander is gemaakt, in samenwerking met (top)sporters.

De Sportsgrain Bar was samen met Alpro Pur'Enjoy, een plantaardige variatie op drinkyoghurt, en Jumbo Gezonde Vleeswaren genomineerd voor de Jaarprijs. Een publieksstemming over deze, alle drie hoofdprijswaardige producten, op de website van de Jaarprijs leverde Sportsgrain uiteindelijk de overwinning op. Van de 9000 uitgebrachte stemmen ging veertig procent naar de sportreep, beide andere genomineerden kregen ieder dertig procent van de stemmen.

Alternatieve sportreep
De Sportsgrain Bar van Bakels-Senior en Millets Place Sportsgrainbar bevat naast de gebruikelijke broodingrediënten (volkorenmeel, gist, zout en water), teffgraan, wortelvezels, banaan, cranberry, rozijnen, lijnzaadmeel, tarwekiemen en zuurdeegpoeder (van tarwe en rogge). Het brood is een bron van vezels, bevat vitaminen en mineralen en zout met een verlaagd natrium gehalte. Volgens de jury is het een goed alternatief voor bestaande sportrepen.

Toekomst van voeding
De Jaarprijs werd uitgereikt tijdens het symposium De toekomst van een gezondere voeding. Hier bracht een van de sprekers, onderzoeker Joop van Raaij van het RIVM, naar voren ‘dat voor in toekomst gewenste nieuwe producten en productvernieuwing de huidige herformuleringsmogelijkheden toereikend lijken’. Ook benadrukte hij dat de toekomst van productverbetering niet los gezien kan worden van een  internationale context. ‘Het delen van ervaringen tussen landen omtrent good practices van herformulering en monitoring is essentieel.’

Extra prijzen
Er waren dit jaar 33 verschillende inzendingen die een gooi deden naar de Jaarprijs Goede Voeding 2015. De winnaar mag een jaar lang het logo van de Jaarprijs op de verpakking van het winnende productd voeren. Behalve de genomineerden en de winnaar gaf de vakjury nog een aanmoedigingsprijs aan Koninklijke Peijnenburg voor het product Peijnenburg Zero.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type="1_2" last="yes" spacing="yes" center_content="no" hide_on_mobile="no" background_color="" background_image="" background_repeat="no-repeat" background_position="left top" border_position="all" border_size="0px" border_color="" border_style="" padding="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="" animation_speed="0.1" class="" id=""][fusion_imageframe lightbox="no" lightbox_image="" style_type="none" hover_type="none" bordercolor="" bordersize="0px" borderradius="0" stylecolor="" align="none" link="" linktarget="_self" animation_type="0" animation_direction="down" animation_speed="0.1" hide_on_mobile="no" class="" id=""] [/fusion_imageframe][fusion_text]Van links naar rechts: Ronald Menting (Bakels-Senior N.V.), Anne Hulst (Millets Place B.V.), Prof. Frans Kok
Foto: Voeding Nu/Nathan Strik[/fusion_text][fusion_text]Zero
De jury vindt het zeer bemoedigend dat Peijnenburg erin geslaagd is een ontbijtkoek te maken zonder toegevoegde suikers (-40%) en er daarbij in geslaagd is smaak te behouden. Daarbij bevat de koek een vezelgehalte van 20%. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een reductie van 23 procent kilocalorieën ten opzichte van het reguliere product. Met 72 kcal per voorgesneden plak, rijk aan roggevezel, biedt Peijnenburg een goed alternatief voor reguliere ontbijtkoeken.

Bijzondere vermelding
Een bijzondere vermelding ging naar Fiber - More than Meat. Het bedrijf Fiber brengt worstjes op de markt die voor de helft uit vlees en voor de helft uit groenten bestaan. Hierdoor bevatten de worstjes minder vet dan reguliere worstjes die geheel uit vlees bestaan. Ook bevatten ze minder kilocalorieën en meer groente waardoor ze als bron van vezels kunnen worden aangemerkt. Echter, de hoeveelheid verzadigd vet en zout/natrium is te hoog om voor een hogere ranking in de Jaarprijs Goede Voeding te eindigen. De jury meent echter dat de producent een lekker product heeft weten neer te zetten dat met enkele verbeterstappen een bijdrage kan leveren aan een gezonder en duurzamer voedingspatroon van de consument.

Vakjury Jaarprijs Goede Voeding 2015
De vakjury van de Jaarprijs Goede Voeding 2015 wordt gevormd door: Prof. Frans Kok, voorzitter, Humane Voeding Wageningen Universiteit; drs. Henrieke Crielaard, manager Voeding en Gezondheid Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL); Mw. Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland; drs. Christine Grit, manager Voeding & Gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI); Dhr. Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, secretaris jury;  Dr. Ir. Annet J.C. Roodenburg, Lector Voeding en Gezondheid, HAS Hogeschool, tevens vertegenwoordiger NAV (Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen); Dr. Jeanne de Vries, docent/voedingskundige Wageningen Universiteit.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?