hello world!
Published: 17 september 2018

Verhoogd cholesterol?

Een ‘hoog cholesterol’ kan in combinatie met andere risicofactoren de kans op hartproblemen vergroten.
Hoog cholesterol is eigenlijk niet de juiste term. Het gaat om een verkeerde verhouding tussen het slechte (LDL) cholesterol en het goede (HDL) cholesterol in het bloed. Dit kan door erfelijke factoren ontstaan, maar ook de voeding heeft invloed, met name het vet in de voeding
De vetten in de voeding bestaan uit vetzuren. We kennen verschillende ‘families’ vetzuren. De onverzadigde vetzuren hebben een gunstig effect, de verzadigde vetzuren hebben een ongustig effect op het cholesterol in het bloed.

Verwarring over vet
Er is geen olie of vet met alleen ‘goede’ vetzuren of alleen ‘ slechte’ vetzuren.
Eigenlijk kun je dus niet eens spreken van goede of slechte vetten omdat het over mengsels gaat . Daarom ontstaan er ook vaak discussies over vet.
De gezondheidsraad adviseert om naar het gehele voedingspatroon te kijken en heeft een norm opgesteld : maximaal 10 energie% verzadigde vetzuren.
U begrijpt, dit is lastige materie. Onze diëtisten kennen de discussies, want DCN organiseert regelmatig symposia met toonaangevende voedingswetenschappers.
Wilt u meer weten en doorgronden wat dit voor uw voeding betekent? Een diëtist kan het u haarfijn uitleggen en uw voeding doorrekenen zodat het ook echt een uitgebalanceerd advies is.
Wilt u meer weten over de verschillende soorten vet? Misschien is onze E-learning dan iets voor u.Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?